Hypotheek vergelijken? Dat kan makkelijk met een hypotheekrente overzicht!

Wanneer jij een hypotheek af gaat sluiten, moet je rekening houden met rente. Je leent namelijk geld en daar moet wel een prestatie tegenover staan. Voor het afsluiten van een hypotheek geldt geen vaste rente. Het is dus niet zo dat je standaard 1 procent rente moet betalen over het geleende bedrag. Nee, de hypotheekrente wordt bepaald door de aanbieder. Als jij een hypotheek af wilt sluiten, kom je er vast snel achter dat het verschil soms behoorlijk groot is. Voordat je een hypotheek afsluit, moet je daarom ook altijd op het hypotheekrente overzicht letten.

Waarom een hypotheekrente overzicht?

Door zelf een hypotheekrente overzicht te maken, weet je direct wat je aan rente moet betalen bij de verschillende hypotheekaanbieders. Neem hier uitvoerig de tijd voor bij het vergelijken van de verschillende aanbieders. Vaak kun je via het internet vrijwel alle aanbieders vergelijken. Hierbij wordt er vaak ook een hypotheekrente overzicht aangeboden. Zo hoef je zelf dus vrijwel geen moeite te doen om de hypotheekrente te vergelijken. Je ziet in een oogopslag een hypotheekrente overzicht, waardoor jij direct weet waar je aan toe bent.

Kijk niet alleen naar het hypotheekrente overzicht

Bij het vergelijken van hypotheken letten veel mensen op het hypotheekrente overzicht. Natuurlijk is dit belangrijk, maar laat dit niet de boventoon voeren. Waarom niet? Omdat er veel meer is dan het hypotheekrente overzicht. Zo moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met de rentevaste periode. Dit is niets anders dan een bepaalde periode waarover je een afgesproken percentage aan rente betaalt. De lengte van deze periode kun je zelf vaststellen. Dit kan voordelig, maar ook nadelig zijn. Het is voordelig wanneer de rente stijgt, maar nadelig wanneer de rente daalt. Wanneer jij nog in je rentevaste periode zit en de rente stijgt, merk jij hier niets van. Andersom geldt dit ook. Als de rente daalt en jij zit nog in de rentevaste periode, dan betaal je dus meer dan nodig. Het is dan ook van belang om hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een hypotheek.

Hoe vind je de laagste hypotheekrente?

Uiteraard wil jij zo min mogelijk rente betalen over je hypotheek. Dit wil natuurlijk iedereen. Wanneer je dit wilt bereiken, moet je de nodige tijd steken in het vergelijken van hypotheken. Tegenwoordig heb je hier gelukkig allerlei sites voor. Je voert jouw gegevens in en er rolt een overzicht van aanbieders uit. Het is dus niet langer nodig om de websites van verschillende aanbieders te bezoeken. Hierdoor blijft jou heel wat tijd bespaard!